Yksi Oulun suosituimmista urheilulajeista on jääkiekko, ja suosikkiseura on tietenkin kaupungin oma, Oulun Kärpät. Tämä jääkiekkoseura perustettiin vuonna 1946 ja Kärpät on voittanut Suomen mestaruusliigan, eli SM-liigan, yhteensä seitsemän kertaa.

Oulun Kärpillä on myös Suomen ennätys peräkkäisissä kausivoitoissa, joita joukkueelle kertyi kuusi vuosina 2003-2009. Mistään vähäpätöisestä joukkueesta ei siis olekaan kysymys, ja Kärpät tunnetaan kovana vastuksena Suomen kiekkofanien keskuudessa. Kärppien kotiareena on Oulun Energia -areena ja tällä hetkellä joukkueen päävalmentaja on Kai Suikkanen. Joukkueen kapteeni on Lasse Kukkonen. Kärppäseurassa pelaa myös juniorijoukkueita sekä naisten joukkue.

Alkuaikoina jääkiekko ei ollut seuran ohjelmistossa

Oulun Kärpät oli alun perin kolmen kaveruksen aivotyötä. Opiskelijakaverit Eero Tauriainen, Jouko Lahti ja Jorma Nykänen halusivat perustaa Ouluun urheiluseuran. Muutamien kommerruksien kautta lopulta tarvittavat säännöt ja ohjeet seuran perustamiseen saatiin, ja seuran perustamiskokous päästiin pitämään 15.toukokuuta vuonna 1946. Seuran lajeiksi valittiin alun perin jalkapallo ja jääpallo.Seuran nimeksi tuli Oulun Kärpät 46, sillä säännöt, joita seurassa noudatettiin, olivat Porin Kärppien säännöt. Helpointa siis oli vain vaihtaa nimi Oulun Kärpiksi. Numero 46 saatiin perustamisvuodesta. Kärppä toi seuran perustajille myös mielikuvan vikkelästä pohjoisen petoeläimestä, joka esiintyi myös Pohjois-Pohjanmaan vaakunassa, sillä onhan kärppä myös Pohjois-Pohjanmaan maakuntaeläin. Seuran alkuperäinen tarkoitus oli kehittää palloiluharrastusta Oulussa ja sen läheisyydessä.

Ensimmäinen seuran pelaama ottelu oli jalkapallo-ottelu. Tämä pelattiin vain vajaa kuukausi seuran perustamisen jälkeen, 6.6.1946. Ottelu pelattiin Toppilan Kisaa vastaan ja päättyi tasan maalein 4-4. Ensimmäinen jääpallo-ottelu pelattiin muutamaa kuukautta myöhemmin marraskuussa. Ensimmäinen virallinen voitto seuralle tuli vuonna 1948 jääpallossa. Peli pelattiin Raahen Vesaa vastaan maakuntatasolla.

Jääkiekkoseuraksi Oulun Kärpät muuttui lopullisesti vuonna 1974, kun jalkapallo päätettiin lopettaa. Jääpalloilu oli lopetettu jo kauan tätä ennemmin, vuonna 1955. Kuinka jääkiekko tuli näiden tilalle alkoi Suomen Jääkiekkoliiton lupauksesta antaa ensimmäiselle oululaiselle seuralle, joka ottaisi jääkiekon ohjelmaansa, kymmenen mailaa sekä viisi kiekkoa pelaamisen tukemiseen.

Jääkiekko oli suhteellisen epäsuosittu urheilulaji, jolle jopa naurettiin jääpallopiireissä. Pian Ouluun kuitenkin perustettiin ensimmäinen jääkiekon erikoisseura Oulun Jääkiekkoilijat ja myös Oulun Luistinseura sekä Oulun Työnväen Palloilijat ottivat jääkiekon lajeihinsa. Kärpistä tuli myös jääkiekon erikoisseura vuonna 1974, kun jalkapalloilu lopetettiin ja seuran ainoaksi lajiksi jäi tuolloin jääkiekko.

Ensimmäinen jääkiekko-ottelu kuitenkin pelattiin kauan ennen tätä. Tammikuussa 1949 Kärpät pelasi Raahen Vesaa vastaan ja voitti ottelun maalein 5-3. Muutamaa päivää myöhemmin Raahelaiset kuitenkin näyttivät Kärpille taivaanmerkit, ja voittivat joukkueen kotiottelussa Kärpät maalein 14-0.

Kärppien tunnukset

Kärppien logo on nykyisin valkomustakeltainen, jossa valkoinen kärppä on mustalla taustalla keltaisen ovaalin ympäröimänä. Ensimmäinen logo oli punainen ja kolmion muotoinen. Kotipeleissä Kärppien peliasuun kuuluu mustakeltainen pelipaita, mustat housut, mustavalkokeltaiset sukat ja kypärä, joka on myös väriltään musta. Vierasotteluissa peliasu on hieman erilainen: pelipaita on valkokeltainen, kuten ovat myös sukat.

Kärppiä Sponsoroi Oulun alueen suurin sanomalehti, Kaleva, sekä Radio City -radiokanava. Oulun sähkölaitos, Oulun Energia, on myös yksi Kärppien sponsoreista, josta syystä myös Kärppien kotiareena, Raksilan jäähalli, sai kutsumanimen Oulun Energia -areena.

Nykyiset valmentajat ja lääkärit

Tällä hetkellä Kärppien päävalmentaja on Kai Suikkanen. Toinen valmentaja on Mikko Manner, ja kolmas valmentaja sekä joukkueenjohtaja on Toni Sihvonen. Maalivahtivalmentajana toimii Ari Hilli. Joukkueen huoltajat ovat Aki Karjalainen sekä Arto Pekkala. Joukkueen fysioterapeutti on Ville Piekkola. Lääkäreinä toimivat Petri Koivunen, Martti Lakovaara sekä Junna Tikanto.

Kärppien Saavutukset

Kärpät sijoittuu neljänneksi eniten SM-liigaotteluita voittaneeksi seuraksi. Samalla sijoituksella on myös HIFK. Kärpät on voittanut kuusi 2000-luvun SM-otteluista, vuosina 2004, 2005, 2007, 2008, 2014 ja 2015. 2000-luvulla on näiden lisäksi voitettu kaksi hopeaa vuosilta 2003 ja 2009 sekä kaksi pronssia vuosilta 2006 ja 2016. Runkosarjan Kärpät on voittanut seitsemän kertaa.

Myös kansainvälisissä otteluissa Kärpät on menestynyt hyvin. Vuosien 2005-2008 European Champions Cup -otteluissa Kärpät on voittanut kaksi hopeaa. Vuonna 2006 järjestettiin ensimmäistä kertaa Pohjoismaiden mestaruuskisa, Nordic Trophy, josta Kärpät vei kotiin hopeaa.

Kärppien naisten joukkue on voittanut 14 mitalia, joista 1 on kultamitali, 7 hopeaa ja 6 pronssia. Myös nuorten joukkueet ovat olleet menestyksekkäitä.

Parhaat pelaajat

Vuosien varrella Kärpissä on otellut monta taidokasta pelaajaa. Eniten maaleja SM-liigassa on tehnyt Kai Suikkanen (175 maalia), toiseksi eniten Markku Kiimalainen (159 maalia) ja kolmanneksi Kari Jalonen (127 maalia). 2000-luvulla eniten maaleja on tehnyt Mika Pyörälä (126 maalia) ja Jari Viuhkola (119 maalia). Eniten pisteitä SM-liigassa on Jari Viuhkolalla ja Kari Jalosella.

Privacy Policy