Oulun Energia on jo vuodesta 1889 toiminut, Oulun kaupungin omistuksessa oleva energiaosakeyhtiö, joka aloitti toimintansa hyvin vaatimattomalla 50 katulampun valaisulla. Näinä päivinä Oulun Energia toimittaa sähköä eri muodoissaan yli 140 000 sähkökuluttajalle yli 2 200 GWh:n edestä.
Yhtiön liikevaihto vuonna 2015 oli jopa 252,5 miljoonaa euroa, ja liikevoitto 26,4 miljoonaa ja sen toimitusjohtajana toimii Juhani Järvelä. Oulun Energia tuottaa ja myy sähkön lisäksi polttoaineita, lämpöenergiaa, älykkäitä energiapalveluita, kuten aurinkoenergiaa sekä tuulienergiaa, hallinnoi verkkoa sekä urakoi ja ylläpitää. Yhtiön tytäryhtiöitä ovat Oulun Sähkömyynti Oy, Oulun Energia Urakointi Oy, Oulun Energian Siirto ja Jakelu Oy sekä Turveruukki Oy.
Ensimmäinen sähkölaitos oli höyrykone
Ihan ensimmäinen Oulun Energian, tosin alkuaikoina nimeltään Oulun kaupungin sähkölaitoksen, sähkölaitos oli höyrykone. Kyseessä oli Kiikeliin saareen rakennettu 35 hevosvoiman höyrylaitos. Tämä höyrykone syötti sähköä vain kaupungin ensimmäisille 50 katuvalolle, jotka olivat kaupungin ylpeys. Oulu sai toisena kaupunkina koko Suomessa sähköllä toimivat katuvalot, vain vuotta kaikkien aikojen ensimmäisen kaupungin, Tampereen, jälkeen. Sähkölaitoksen rakentamisesta kiisteltiin, sillä kaupunki tarvitsi myös muun muassa vesilaitoksen, eikä varaa ollut kaiken rakentamiseen yhtä aikaa. Myös kustannuksista oltiin huolestuneita, sillä sähköllä toimivien lamppujen pelättiin tulevan kalliiksi kaupungille pidemmän päälle. Höytylaitos kuitenkin sai hyväksynnän äänin 24 – 6, ja rakennustoimiin ryhdyttiin. Ensimmäistä kertaa Oulun keskusta näki valon sähköisistä katulampuista 8.12.1889.
Vuonna 1903 rakennettiin ensimmäinen vesilaitos. Sijainniksi valittiin Myllytullin Lasareetinväylä Oulujoen varrella. Tuolloin rakennettu Viktor J. Sucksdorffin suunnittelema voimalaitos paloi kymmenisen vuotta sitten, kesällä 2006.
Viivästynyt muuntaja aiheutti miljoonien vahingot
Merikosken voimalaitos oli myös samoihin aikoihin jo suunnitteilla. Laitoksen rakentamisesta kuitenkin päätettiin kaupunginvaltuuston toimesta vasta vuonna 1939, neljännesvuosisata sen suunnittelun aloittamisen jälkeen. Kaikeksi harmiksi tämä vitkuttelu kostautui, ja syyskuun lopulla aloitetut työt piti pian laittaa tauolle talvisodan alkaessa.
Sodan jälkeen laitoksen rakentaminen oli vaikeaa, sillä niin ammattilaisia kuin koneistoakin puuttui runsaasti. Kun tieto Toisen Maailmansodan alkamisesta saapui Suomeen, täytyi miehet kerätä rintamalle, ja rakennusurakkaa jatkoivat vanhukset ja naiset sekä aliravitut ja usein ammattitaidottomat venäläiset vangit. Lopulta voimalaitos saatiin valmiiksi vuonna 1948, mutta käyttökuntoinen se ei vielä ollut: Englannista tilattu muuntaja viivästyi toimituksessa ja tämä tuotti Oululle miljoonien markkojen tappiot sähkökuluissa. Merikosken toinen kone kytkettiin sähkövirtaan vuonna 1950, ja kolmas sekä viimeinen vuonna 1954.
Kaukolämpötoiminnalle povattiin huonoa menestystä
Kaukolämpötoiminta aloitettiin vuonna 1969. Toiminta aloitettiin rakentamalla Myllytullin lämpökeskus. Kaukolämmöstä povattiin asiantuntijoiden toimesta floppia ja kokonaiskaukolämpötehoksi arvioitiin maksimissaankin vain 60 megawattia. Tätä vastaan näinä päivinä kulutus on jopa satakertainen tuohon arvioon nähden.
Vuonna 1978 Oulun kaupungin sähkölaitoksen nimeksi muutettiin Oulun kaupungin energialaitos. Myöhemmin, vuonna 1996, nimi muutettiin nykyiseksi Oulun Energiaksi. Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1999, aloitettiin muun muassa biokaasun sekä tuulivoiman hyödyntäminen energiantuotannossa.
Nykypäivänä tästä kaikesta ollaan tultu kauas. Viimevuosina Oulun Energia on lisännyt tuotteisiinsa muun muassa aurinkoenergian ja on luonut sähköautojenlatausoperaattoriyhtiön Liikennevirta Oy:n 16 muun sähköyhtiön kanssa. Nykyisin suuntana onkin uusiutuva ja hajautettu energia, josta yksi esimerkki on farmivirta.
Yhdenlaisesta sopimuksesta moninaisiin vaihtoehtoihin
Oulun Energia aloitti pienenä yhtiönä, joka pitkään tarjosi asiakkailleen vain yhdenlaista sähkösopimusta. Nykyisin erilaisia sopimuksia ja sähkötyyppejä on monia joista valita, ja Oulun Energia auttaa asiakasta valitsemaan itselleen vähäkustantanteisimman ja tehokkaimman ratkaisun. Nykyisin omaa kulutusta voi seurata internetissä omalla asiakastilillä jopa tunnin tarkkuudella. Tämä on tehokas tapa tarkistaa, paljonko esimerkiksi oma pyykinpesukone, jääkaappi, televisio tai sauna kuluttaa sähköä. Energiatilin kulutusmittarissa puheet vanhojen kodinkoneiden sähkön liikakulutuksesta muuttuvat tosiksi ja käsin kosketeltaviksi.
Asiakaslehti Sulake kertoo sähköntilaajille viimeisimmät kuulumiset sähköuutisista sekä -sopimuksista. Sulake ilmestyy neljä kertaa vuodessa alkaen maaliskuusta ja päättyen joulukuuhun. Sulake-lehti jaetaan kaikkiin kotitalouksiin ilmaisjakeluna.
Oulun Energialla on nyt myös mobiilisovellus. Sovelluksen avulla asiakas pysyy helposti omissa sähköasioissa ajan tasalla ja pyytää esimerkiksi sähkötarjouksen tuossa tuokiossa. Sovellus myös kertoo asiakkaalle ajankohtaisista kampanjoista, tapahtumista ja eduista.
Aurinkopaneelien ylijäämäsähkön voi myydä eteenpäin
Uusinta uutta uusiutuvassa energiantuotannossa on aurinkoenergia. Kuluttajat voivat nyt tilata Oulun Energialta omakotitalonsa katolle asennettavan aurinkosähköpaneelin noin 4000 euron hinnalla. Oulun energia myös tarjoaa paneelien suunnittelun, asennuksen ja luvat.
Aurinkopaneelissa parasta on se, että omistaja voi myydä omasta taloudestaan ylijääneen energian Oulun Energialle, jonka muut voivat ostaa edelleen omien talouksiensa lämmittämiseen ja sähköistämiseen. Kalleimmillaan aurinkopaneelin asentamisen hinnaksi kertyy 10 000 euroa, mutta jo vajaalla 4000 eurolla pääsee hyvään alkuun.
Hallitus
Oulun Energian hallituksessa puheenjohtajana toimii Juha Hulkko, oululainen Elektrobit Oyj:n osakas, diplomi-insinööri sekä yrittäjä. Varapuheenjohtajana toimii kaupunginvaltuutettu, diplomi-insinööri Juha Vuorio. Hallituksessa on myös kuusi muuta jäsentä.